MIJLPAAL PROJECTMANAGEMENT
Projectmanagement voor gebiedsoplossingen

Grootschalige infrastructuur: impact op gemeente

Het zal niemand ontgaan... het grootschalige onderhoud aan de landelijke hoofdinfrastructuur. Aan allerlei bruggen, tunnels, sluizen en wegen vinden de aankomende periode grootschalige werkzaamheden plaats. Ook al zijn deze infrastructurele kunstwerken belangrijke assets van/ voor Rijkswaterstaat: óók gemeenten waar deze kunstwerken zich bevinden hebben een belang én een rol bij het goed functioneren ervan.

Rollen van Gemeente bij grootschalige infra

Neem bijvoorbeeld de renovatie van een rijkstunnel zoals de Heinenoordtunnel, de vervanging van een brug als de Merwedebrug, of de reconstructie van snelwegtrajecten: dit lijkt vooral een aangelegenheid van Rijkswaterstaat. Toch ligt er een nadrukkelijke rol voor de gemeente. Uiteraard vanuit Tunnel- en verkeersveiligheid gedacht, maar ook bouwveiligheid (Toezicht/ Handhaving) en vanuit Mobiliteit & Bereikbaarheid liggen er belangen en verantwoordelijkheden voor de gemeente. Alle petten neem je als vertegenwoordiger van de gemeente automatisch mee. Balanceren tussen deze rollen, verantwoordelijkheden en belangen is dan ook de sleutel tot succes!

Begeleiding openstellingstraject Heinenoordtunnel

 Namens gemeente Barendrecht ben ik nauw betrokken geweest bij de renovatie van de Eerste Heinenoordtunnel. Vanuit mijn rol begeleidde ik het gehele  openstellingstraject van zowel de Eerste als de Tweede Heinenoordtunnel. Gedurende 2,5 jaar heeft Rijkswaterstaat samen met de aannemerscombinatie de Heinenoordtunnel gerenoveerd en als onderdeel daarvan een middentunnelkanaal gerealiseerd. Mijn taak bestond hoofdzakelijk uit het waarborgen dat de Heinenoordtunnel zódanig veilig is, dat het college als Bevoegd Gezag de noodzakelijke openstellingsvergunning kan verlenen. Daarnaast heb je als gemeente de verantwoordelijkheid voor de benodigde omgevingsvergunningen, de bereikbaarheid van de gemeente en regio en het stukje omgevingsmanagement voor gemeente Barendrecht.

Vooruitlopend op de renovatie van de Eerste Heinenoordtunnel is de langzaamverkeersbuis van de Tweede Heinenoordtunnel aangepakt. Door deze geschikt te maken voor tijdelijk OV-busvervoer tijdens de noodzakelijke tunnelafsluitingen borgden we de bereikbaarheid van de regio Barendrecht/Hoeksche Waard. Ook voor dit tijdelijk, afwijkend gebruik hebben wij vanuit bevoegd gezag een openstellingsvergunning verleend.

Kenmerkend aan het renoveren van een bestaande tunnel is de tijdsdruk. Het is maatschappelijk ontoelaatbaar dat de rijkstunnel ook maar iets langer gesloten is dan noodzakelijk (of bekendgemaakt). Met de Heinenoordtunnel als belangrijke schakel in de verbinding tussen de beide havens van Rotterdam en Antwerpen is dit belangrijk ook eenvoudig te zien. Voor het waarborgen van een effectief en doelgericht proces heb ik in samenwerking met mijn collega's van gemeente Barendrecht de nodige producten, protocollen en processen ontwikkeld. Centraal hierin stond de samenwerking met alle sleutelspelers, waaronder de Tunnelbeheerder, de Veiligheidsbeambte, de projectorganisatie en de Veiligheidsregio's Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland Zuid.